The Beauty of Breast Feeding

Assalamualaikum.

Okay abaikan perihal aku taip kat sini semula.
(FYI, I just couldn't stop loving my very first blog. Just for the record. HEHE)

Anyways,
Sebelum aku mengandung, aku tak berapa tahu pasal menyusukan anak. In fact, I learnt about it when I was 6 months of my pregancy. A bit late I must say. Tapi lepas baca pasal breast feeding itu dan ini, aku terus nekad nak CUBA juga pasal breast feeding.

Alhamdulillah, my breast feeding journey is already 9 months.
:')

Aku selalu taknak serabutkan kepala aku. Aku nekad nak cuba sedaya upaya susukan anak aku. Ada rezeki, minum lah dia susu daripada badan Mummy dia, tapi kalau rezeki susu dah ditakdirkan tak berapa aku redha. Prinsip aku satu ; Allah tahu niat aku. Jangan stress pasal susu, jangan bagi anak kelaparan ; aku pesan awal-awal dalam diri aku. Kadang, bila baca blog mak-mak yang boleh fully breast feed kan anak dieorang dan KUTUK orang lain yang tak boleh breast feed macam dia, sedih sangat rasa. Macam.....aku ada perasaan kenapa lah kau sombong sangat. Bukan ke susu tuh semua rezeki daripada Allah? 

Eh aku rasa macam dah lari daripada cerita asal aku.

To those yang masih contemplating nak breast feeding kan anak atau pun tidak, aku PESAN (bukan PAKSA) ; cubalah. Bukan nak extravaganza kan cerita, tapi breast feeding tuh sendiri ada magis nya. Gituuu. Haha.

Nature of work aku memang menuntut aku untuk travel. MEMANG. Unless aku ambil keputusan duduk rumah je. Jadinya, kalau dalam masa aku outstation, obviously masa aku dengan Nuh dah kurang. Sedih? Tak payah cakap lah. 

The only thing yang buatkan aku rasa aku dekat dengan Nuh adalah dengan susu aku tuh sendiri. Selalunya stok EBM aku memang dah letak rumah Mak siap-siap ; sebab kalau aku outstation pon Mak yang akan tolong jaga kan Nuh. So, bila Nuh minum susu aku sendiri, it's like aku pesan kat dia,

"Mummy tak pergi jauh sayang. Mummy balik nanti ok?"


*mata masuk habuk*


Sejak aku breast feed kan Nuh, aku perasan kiteorang macam ada special bonding. Sometimes when I cried of something, Nuh will slowly crawl to me and sat on my lap or hug me. Macam dia tahu je aku tengah sedih. Sometimes he cried too. Haha. Entah la, antara perasaan aku atau apa, tapi aku rasa bila breast feed kan Nuh (even waktu malam lepas balik kerja), bonding tuh la yang repay balik masa-masa yang aku takde dengan dia.

Aku tak payah cakap lah pasal kebaikan secara kesihatan menyusukan anak nih. Kalau korang Google pon melambak dalam internet nih. Aku maksudkan sekarang adalah kebaikan secara spiritual ; yang kau tak boleh nampak tapi kau dan anak kau boleh rasakan.

Hmmm you know. . . . .
bila kau balik kerja, anak kau toleh and terus menangis nak kau dukung dia. Bila kau ambil dia, terus dukung, dia peluk sakan dan hendakkan susu daripada kau. Yang bila kau melintas depan dia, dia terus seronok. Yang bila dia menangis, dia hanya nak dalam dakapan kau.
.
.
.
.
.
.
.

Hmmm you know. . . . .
bila menyusu kan anak kau waktu malam, satu tangan yang comel tuh peluk kau, satu tangan yg kecik tuh genggam jari kau sambil meyusu. Sambil tuh mata dia pandang kau, kau pandang dia......sampailah dia lelap mata dan tertidur. And still he's in your hug. Just stare at him will make you feel so peacefully because.....

you're the last person he saw before he went to sleep. 
you're the one who entered his dreams.
you're just simply be there whenever he needs you.

*meraung bawah bantal*




HAAAAA
That's the magic !

Officiall hate my job. T______________T

You Might Also Like

1 COMMENTS