Shopping

You know that shopping and I used to have the love-hate relationship?


And now it's gone.


Ohhh aku pernah satu ketika yang aku SANGAT tunggu Megasales. Aku pernah obses dengan shopping sampai asyik lah swipe credit card (kesian ayah aku). Like seriously. HEHE. Sebabnya masa tulah dapat beli beg kegemaran, kasut baru, dan juga jeans baru (and yes, aku jarang shopping baju sebab you-know-what-it-is lah kan?).


Anyways, semalam aku pergi Sunway Pyramid dengan Suami dan Kakak. And helloooooo, sekarang tengah Megasales okay ! And to be suprised, I have no interest in buying things anymore. *sigh*


I don't know why. But maybe it because of since I became an employee. Kau tahu lah kan bila dah start kerja. Kau pergi kerja pagi, balik dekat nak Maghrib, and then pukul 9 lebih dah nak masuk tidur. And at the end, hujung bulan kau dapat gaji and have to settle all bills ASAP. Dan aku rasa because of this la aku tak berminat nak shopping macam dulu. Macam penat nya bekerja cari duit, tapi sekejapppppp je dah habis. Lagi teruk adalah kau takde saving pon.


You know, when you step up into real world, then you will realize how important money is. Like SUPER IMPORTANT ! Setiap kali aku nak membeli apa-apa aku akan fikir,


1. Do I really need this?

For example, new clothes. Kalau aku rasa aku masih boleh rotate baju aku jauh-jauh dan orang pon tak noticed baju aku adalah baju yang selalu pakai, so what's the point nak tambah baju lagi? It is not important at all.


2. How it would cost me?

Kalau benda tuh extremely mahal, and aku rasa aku boleh cari dengan harga yang lagi murah, suka macamane pon aku dengan barang tuh aku takkan beli (except for handbag and shoes). Sejak akhir-akhir nih, I more prefer to quality other than quantity. Seriously, I don't mind spending more money on handbag or shoes if I can use it for a long time.


And FYI, aku ada satu je pump shoes sekarang compared to before this yang aku ada BANYAK sampai boleh pilih-pilih.


3. Save more , spend less.

I have a family right now. And soon, in a few months, I'll have a baby. Sooo even it is my husband responsibility untuk jaga segala kebajikan kiteorang, apa salahnya untuk aku contribute sedikit kan? Besides, minat aku sekarang adalah baju baby daripada baju aku sendiri. Ohh you should go to Zara Kids at Sunway Pyramid ! I almost went crazy yesterday and I restrained myself from buying those clothes this soon. Asyik habaq dalam hati suruh sabar je.


But, seriously, those clothes are soooo cute !


:)


Sebenarnya tak salah pon nak shopping. Tapi aku rasa bila dah masuk phase hidup berkeluarga ni, aku asyik fikir family rather than anything. Of course I can buy anything by my own gaji right? But kalau kita asyik nak membeli, membeli, membeli bila pulak kita nak menyimpan. Especially for us, ladies. Simpan duit for the future doesn't bring any harm to us right?


Lagipon, kalau duit dah banyak sikit, baru lah seronok nak buat apa-apa. Nak pergi vacation pon senang hati je siap boleh shopping segala. Takpun kau nak beli designer handbag pon boleh. Kau nak beli beg Hermes pon takde orang nak halang kau. :P Takpun, kalau ada duit lebih boleh buat pergi umrah kan? Ahh bestnya lahai. :)


So, what are we waiting for? Let's save up !

You Might Also Like

3 COMMENTS