#Bride-zilla : Luahan Perasaan

Okay, sebenarnya takde lah luahan perasaan sangat pon. It is more to soothe my emotion daripada being too sedih sebab tak dapat buat banyak benda.

My wedding is about 6-7 months to go. Yeah, I know. Memang agak lama lagi dan maybe certain orang akan cakap, "Laa awalnya buat preparation".....

I have a very tight budget for this wedding. Kalau ikutkan hati, nak je buat invitation untuk keluarga dan rakan-rakan rapat je. Jemput dalam 500 orang sudah la kan? Tapiiiii bila fikir kan bab Mak dan Ayah lain lah pula jadinya. Jadi, untuk lagi senang I just let my parents decide whoever they want to invite to my wedding.

:)

Bila tengok blog bride-to-be yang lain, kadang-kadang emosi tuh sendiri kata, "Eee, cantiknya!" and sometimes I should say I'm a little bit jealous with them. Yelah, mana tak jeles bila tengok orang dapat buat wedding just like their very own dream wedding kan? And of course la juga, some says, "Wedding kan sekali seumur hidup. Mestilah I buat grand-grand".

*Gigit jari lari belakang almari. :P

Jadinya, aku mengambil langkah yang sihat untuk menjauhkan diri daripada perasaan macamtuh. Macam Kak Nik (my officemate) cakap, "Takkan la nak bazir kan duit untuk kad kahwin yang soon orang akan buang-buang kan? Beli beg Coach lagi bagus". HEEEEE. ;)

And yes,
I've made my very own budget.

Sepanjang malam nih, I work on the Excel untuk perform my budget schedule. Tapi dia punya details tak masukkan lagi lah sebab tadi dah terkandas melayan Cinta Elysa. Hehe. :)



Takde masukkan details lagi masa nih. :)



Plus, the reason why aku nak start awal-awal adalah kerana MOST OF THE WEDDING ITEMs I WANT TO DO-IT-MYSELF. :) Lepas dah calculate dan congak dan buat segala benda, so memang kena lah buat semua benda yang remeh temeh tuh daripada sekarang. And I was thinking sementara takde projek start dan sementara banyak masa nih better lah buat sedikit. Nanti dah start tak payah nak fikir benda leceh macam nih. :)

Okay, here we go ;

1. Venue

Lepas dah bincang dengan Mak Ayah, so kiteorang decide untuk buat majlis nih di masjid je. Lepas tuh untuk majlis bersanding buat kat mana-mana dewan. Senang untuk rumah la kan?

Tempat yang sebetul-betulnya tak tahu lagi sebab aku still tengah mintak quotation from a few places. :)

2. Baju kahwin

Majlis aku nanti senang je ; nikah belah pagi and belah tengahari tuh dah majlis sanding. So, I can save up a lot kat situ nanti. Jadinya baju untuk majlis berinai dan segala bagai tuh takde la kan?

I'm going to have 3 wedding dresses ; 1 for solemnization ceremony, 1 for my side's reception and another 1 for Fiancee's reception. Tapi takde lah nak buat untuk semua baju kan? I have decided yang baju untuk nikah je yang tempah. Sebab konon-konon nak ada sentimental value. Hehe. The rest tuh insyaAllah cari the best price yang boleh sewa.


3. Theme

Still takde theme lagi. ^__^


4. Kad kahwin

Serius boleh gone mad tengok semua kad kahwin yang cantik. Tapi lepas dah fikir panjang, aku just nak order yang simple and DIY yang mana patut. Ramai juga orang yang dah buat macam tuh, so why not kan? Kata pon nak start daripada sekarang. Ohh ! Budget untuk kad mestilah RM1 ke bawah.

Dah dapat a few vendor yang menarik hati ; CahayaKad and also kadkahwin. *grin*


5. Door gifts

Yang nih tak decide lagi berapa banyak budget yang boleh allocate. But then, paper bags untuk guest dah fikir memang nak buat sendiri and nak start daripada sekarang. I have a few ideas and maybe I'll reveal it later bila dah buat sample nanti. :)


6. Photographer

Have a few persons in my mind but still tak decide lagi. :)


A lot of things yang sebenarnya boleh je pending lagi. And I will keep it on pending sampai lah rajin untuk fikir such as ; photographer, pelamin, make-up, hantaran etc. ;)

But seriously benda-benda macam kad kahwin and also door gifts tuh dah start boleh buat dari sekarang kot. You see, I'm a little bit lazy MOST OF THE TIME. Hehe. ;) And since aku nih kedekut sampai kan semua benda nak DIY, jadinya kena lah bekerja untuk habiskan tenaga pula kan? :)


p/s : minta-minta Allah teruskan tenaga nih sampai bila-bila. kadang-kadang terfikir gak boleh pengsan buat sorang-sorang. T__T

You Might Also Like

0 COMMENTS