Call Interview

Semalam ada la satu call masuk,


03-9554####

terus dalam hati dah, "Ehh, ada interview call lagi!". So dengan semangat angkat phone. End up bukannya interview call tapi Maxis call offer broadband.

Lepas pung,pang,pung,pang cakap dengan CS tuh, saya pon setuju nak ambil broadband tuh because I really need one broadband bila saya ada di Subang nih. CS tuh cakap courier tuh sampai on Saturday tapi bila buka pintu pagi tadi dah ada dah orang nak hantar parcel. :)


Excited macam baru lepas online shopping. HEE. :)


Dapat je bungkusan tuh, terus naik bilik sebab semangat sangat nak tengok broadband yang baru dapat. Well, memang saya macam nih pon untuk setiap parcel yang saya dapat. Excited nak tahu apa yang ada dalam tuh. HEEE. :))

Tengah sedap sangat surf internet, sekali dapat satu phone call,

"Hello, can I speak to Ms. Farah Aliaa?"

"Yes, speaking. Who is this?"

"I'm calling from #### regarding your application on ####. So, is it okay for you if I want to conduct a call interview right now?"

"Err, okay. Sure".

So, there you go. Dia start la ulang balik all the details pasal position yang saya offer. Seriously, the way she spoke to me rasa macam aku nih apply untuk position CEO. Hehe.

She asked me the very basic question. Alaa, tahu lah pasal expected salary, posses transport ke, willing to travel and such. So, itu boleh la jawab dengan cool nye. Haha. And then comes to soalan yang sebenar.

Let's call her as Ms. D.

Ms. D nih bacakan satu petikan pasal accident or something. So, I have to listen very carefully and when she's done with the reading, I have to repeat after her.

Nasib la duduk dalam bilik nih all equip kan. Depan mata saya kebetulan ada pen dan kertas pula masa tuh. Jadi dengan pantas saya salin balik semua benda yang Ms. D bacakan tuh.

End up dia amazed sebab saya boleh ingat semua. HAHA. ;)

Then masuk lak soalan lain.

"What do you know about our company?"

Damn. Honestly nak cakap "I know nothing" tapiiiiii tak boleh la kan. Soooo, dengan bantuan broadband yang baru sampai nih, terus saya search about the company. Lepas dah jawab tuh kira lega la kan.

Datang lagi soalan lain.....

"What is you short term and long term career expectation?"

"What do you understand about leadership?"

Then keluar la soalan yang pasal how do you handle a problem, what is you skill -- semua tuh laa! Part tuh memang agak susah laa sebab memang terhambur-hambur air liur nak explain kat Ms. D tuh. Huhu. Tapi thanks to Maxis Broadband yang baru tiba di rumah saya hari nih. Saya terus je google semua maksud-maksud tuh. Eheh. :P

End up, Ms. D tuh tanya,

"Is it okay for you if we conduct an assessment test in Klang on July 20th and July 21st?"

"Yeahh...no problem. But.... May I ask you a question?"

"Yes, sure. Please."

"Is the assessment is kind of interview or what?"

"Ohhh. Actually we have for about 4 stages of interviews. On July 20th and 21st, we will conduct an exam, games, discussion and other programs in order for us to assess your capability. And if you've made it, there are another 2 interviews will be waiting for you."

Masa tuh dah terdiam kejap. Damn it. Susah gila. Kalau lepas untuk ke assesment tuh pon dah cukup baik. Haha.

Bila dengar 4 kali assessment tuh serius terfikir satu benda je masa tuh : Interview Scholarship Sime Darby. Alaaa, yang jatuh tangga tuhhhh. T___T

Tapi ini kena cakap dalam phone dulu la. Hehe.
.
.
.
.
.

So, kita tunggu je laa panggilan seterusnya okay?

^___^

You Might Also Like

0 COMMENTS