The Moment

Assalamualaikum. ;)

Hi people! It's been a long time since the last time I have updated this blog. And it still the same as I left it before (macam ada orang nak hack blog kau. Zzzz. T___T)

Anyway,
saya baru je sampai Malaysia semalam and still kena adjust diri dengan changing weather semua nih. Hingus dah mula srot sret, tekak dah mula pedih and badan dah mula panas. Yes, indeed! Tanda-tanda nak demam. Huhu.

I was at Makkah for a few days to perform my Umrah and Alhamdulillah everything was fine. :)

Kalau nak describe kan perasaan masa mula-mula jejakkan kaki kat sana, memang susah lah kot. Bercampur baur semua nye ; sedih, happy, takut. Semua lah. -__-

My flight was straight to Jeddah and lepas tuh naik bas pergi ke Mekah. By that time sampai ke Tanah Haram dalam pukul 12 tengah malam. Hantar beg kiteorang masuk bilik and then straight awat kiteorang perform Umrah.

The first time I saw and entered Masjidil Haram, 50% daripada perasaan saya lebih ke arah mengantuk dan the rest tuh macam amazed sangat! Selama nih tengok dalam TV je gambar Kaabah tuh, tapi at that moment, Kaabah tuh betul-betul ada depan mata. The feeling is surreal. Susah nak cakap. :)





Sepanjang kat Mekah, BANYAK benda yang buat saya buka mata dengan apa yang saya buat kat sini. The experiences teach me somehow that once you're at the Holy Land, just mind your behaviour well. Everything that you've said, everything that you've did, ada balasan yang dapat betul-betul depan mata. Kalau perangai kat sini banyak je salah buat, kat sana betul-betul Allah tunjukkan betapa jahil nya dengan segala dosa yang kita buat. Sungguh, terasa masa tuh kecil sangat menghadap Allah S.W. T. It just sebelum pergi kena bersihkan diri betul-betul.

Alhamdullillah, sepanjang saya kat sana saya rasa macam apa yang saya doakan dan yang harapkan dalam hati, Allah ada mendengarnya. Terasa nak masuk Hijr Ismail masa tuh tapi orang raaaaamai sangat. Tapi, Allah tolong kita kalau niat kita betul-betul nak masuk ke sana, entah macamana senang je laluan nak masuk ke dalam tuh. Alhamdulillah dapat solat lagi dalam Hijr Ismail tuh. Memang tak sangka masa tuh and I burst into tears after keluar daripada situ.

InsyaAllah kalau ada peluang nak pergi lagi ke sana. Saya harapkan satu hari nanti saya pula boleh bawak Mak & Ayah ke sana. Dah banyak sangat Mak dan Ayah tanggung saya selama nih.



Jabal Tsur. ;)


Kalau dah ada niat, insyaAllah apa yang kita nak tuh Allah permudahkan. ;)

You Might Also Like

1 COMMENTS