HELOOOOO

Hai! How are you people? I hope everything is fine. *macam dah lama pulak tak tulis blog kan?

Ohh, I am enjoying myself right now. Like, a lotttttt. Ehehehe. Sitting in front of the TV, chatting with moi twin just now and enjoying the pleasure of writing this entry, ohhhh, sangat bahagia. Terasa macam dah lama je tak menulis entry dan berehat rehat macam nih. :)

I was coming back from the lab around 9 pm this evening. Done with two tests and another two tests will be coming up tomorrow. I was enjoying my Nasi Kerabu yang Cuda belikan tadi but I felt soooooo uncomfortable with those tiny miny fish bones in my throat. Damn, i really hate that.

Okay, taknak lah berbahasa Inggeris yang terabur nih. Tskkk.

Lepas berhempas pulas mengira crack pada beam yang saya uji sebentar tadi, tiba-tiba baru teringat nak ceritakan perihal final year project saya. ;)

Okay. Project FYP saya berkaitan dengan crack pada low profile beam dan additional fibre. Dan penggunaan fibre tuh dikatakan untuk melihat less of cracking pada beam to lah kan. (Ohh, sangat buruk ayat dalam Malay juga. Damn)

Anyways,
at the beginning, this is what were we doing for the whole project. ;)


Beam yang baru berusia 13 jam. ;)


Okay, done with that part. Part tuh adalah part yang paling memenatkan sebab bekerja bawah panas dan berpeluh-peluh dan tangan menjadi kasar. Tssskk. But thanks to all my friends yang baaaanyak tolong group members saya, Allim dan Aizat, untuk siapkan 6 beams. Mustahil dengan kekuatan sederhana saya nih, beam tuh boleh bersiap bertiga je. Hehe.

Then, bila dah siap semua tuh, there it goes. TESTING part. Tak penat tapi saaaaaaaaangat boring. Yes, memang boring pon. Menunggu crack muncul dan muka pon tercongok-congok depan beam tuh untuk tengok, ukur dan record crack yang muncul tuh. Sempat main Fruit Ninja di iPod tanpa sebarang gangguan. :)


Okay. Masa start buat nih around 3.30 pm.


Crack muncul dalam pukul 7.00 p.m. Tuh pon selepas displacement control dah dicepatkan sedikit. Berkampung kat lab sekejap.


Around 8.15 pm baru lah beam nih fail. Tak patah sebab this is the prestressed concrete. ;)


See those pictures!! Please imagine my friends and I struggle with those works. *tapi trust me. Allim laaaaaaagi banyak buat kerja. Haha.

Like today, Allim start buat testing tuh around 5 p.m and around 9 p.m baru lah everything is complete. Rasa macam nak shake hand je dengan technicians lab yang tolong tunggu test kiteorang siap. ;) Kesian lah dengan dieorang balik lambat hari-hari. Tapi on the other thoughts takpe kot sebab overtime dieorang pon banyak. Hehe.

To all my friends,
thanks to those wishes yang korang bagi kat Facebook okay?

It's been a very long-and-happy months for us right now.
*senyum*

Amin.
:)

You Might Also Like

0 COMMENTS