Facebook untuk bertekak?

Masa mula-mula Facebook diwujudkan, saya lah orang yang paling malas sekali nak buat satu account. Boleh dikatakan mati-mati says NO to Facebook. Konon nya entah apa la Facebook tuh and Friendster lagi better.

Sekarang? Ohh, setiap masa free saya akan check Facebook saya. Satu fenomena untuk semua orang saya rasa. ;)

Saya taknak jadi orang yang bebel Facebook-bagus-tapi-bawa-mudarat. No, I'm not going to do that. It's your own account and you're free to do everything with it. Kau nak letak gambar kau bogel dalam Facebook account kau pon orang lain tak kisah. Again, tuh Facebook kau. :)

Anyway,
back to the original content of this entry. Eheh.

Sejak kebelakangan nih saya perasan ramai orang gunakan Facebook untuk marah to each other.

Let us say, A marah kat B. A tulis status dia sendiri,

"Hidup nih kalau tak menyusahkan orang tak boleh ke?"

and when I browsed at B page, B wrote,

"Aku nak menyusahkan orang ke, apa ke, suka hati aku lah! Kau sibuk kenapa?"

Indirectly they referred to each other. Dan...mereka Like status satu sama lain. Bila dah keluar status macam tuh, orang lain pon bakar line lah. Yang mana yang tahu cerita bakar mereka dalam status masing-masing. And of course orang A dan B, masing-masing akan dapat Notification. Great. :)

Bila dah perli macam tuh, naik status lagi. Dan lagi. Dan lagi. So, benda tak pernah habis. Bila jumpa kat mana-mana, A dan B tak bertegur. Masing-masing diam je. Muka menyampah pandang satu sama lain. Pelik betul.

Status tuh satu hal. Orang yang reply status tuh pon satu hal. Nak-nak kalau sesiapa yang tahu sedikit pasal cerita tuh. Benda yang sedikit sakit dalam hati lama-lama jadi besar. Orang sekeliling semua menyampah terhadap mereka.

Okay fine. Kau nak gaduh, gaduh lah. But, you're already middle of 20's. Facebook is not a medium untuk kau gaduh macam tuh. Be professional. Tak suka? Set dengan orang tuh, jumpa, dan cakap elok-elok. Selesaikan elok-elok. Senang kan?

I've seen this. And I did this also.
Believe me. It is not the best way to solve your problem.

Hidup tak panjang kan? What if dalam satu dua hari Allah tarik nyawa kita?
Tak sempat pon nak minta maaf.

Sigh.

You Might Also Like

2 COMMENTS