Perihal hospital

Apabila tidur lepas Subuh, untuk bangun pukul 10 pagi adalah perkara yang sangat liat kebiasaannya. Tapi entah kenapa untuk hari nih senang je bangun tidur. Mak kejut untuk pergi hospital sebab Kakak ada appointment doctor dalam pukul 12 tengahari. Mulanya malas nak ikut, tapi bila fikirkan yang telinga nih selalu sangat sakit sejak kebelakangan nih so terus siap-siap untuk mandi.

Bila masuk je dalam hospital nih terasa macam naik boring pula. Yelah, sejak zaman sekolah menengah lagi dah keluar masuk hospital nih dan sekarang dah jadi sangat biasa. At certain ward, nurse pon dah boleh cam dah nama yang ada kat depan file tuh. Tskk.

When I was 14, I have had a long cough and repeated fever that always make me so damn tired everyday. My parents sangat risau dengan kesihatan saya back then and decided to bring me to the hospital. Previously, Putra Specialist Hospital known as The Southern Hospital. So, bila sebut The Southern je orang tahu lah "Ohh, hospital yang depan hotel tuh". Sangat sesak area hospital tuh. That was the first time I came to the hospital and started to hate those sesak area. The first doctor that treated me was Dr. Zainal. Some said he is the best paediatrician in Melaka but I don't really give a damn. Ohh why am I referring to the paed? Ye, umur saya masih di bawah paed untuk check. T__T

There was no problem with my lung and later on the cough was healed by itself. And of course with the different medicine that I always received. Tapi, bila umur saya 15 tahun, lagi sekali saya ke hospital ini untuk mendapatkan rawatan. I have had a massive headache and again I have to admit in the hospital and undergo the MRI and other tests that I should have. Sedih kan? Asyik kena masuk hospital je. :(

Around June in the same year, I have diagnosed to have some freaking problems with my nose. As Abang Ngah was having the same problem before, when he was about 8 years old, my parents again brought me to the hospital to meet our favourite ENT specialist, Dr. Khanna. After few tests and X-ray, the doctor said that I have a problem inside my nose that known as Nasal Polyp. The polyp caused me nasal blockage and come to the extend that cause me to the massive headache. About two months later, I had undergone an operation. Yes, it was a major operation people! Scary enough for 15 years old girl. Huhu.

Sadly, the polyp strucked me again when I was in Form 4 due to the high fever and bacteria infection inside my tiny nose. So, there was no option other than removed it. And at the end of 2003, during the school holiday, I went to the operation theatre again. T___T I still can remember at the time after my surgery, the file was so damn thick and the nurse keep on asking me sejak bila masuk hospital semua. Hehe.

During my matriculation days, the polyp say hi to me again. :) But for this time, doctor just dapat bakar je polyp tuh untuk mati kan ape tah. Saya hanya boleh ingat doctor bakar polyp through hidung kiri while asap and darah keluar from hidung kanan. Pedih tuh Tuhan sahaja lah yang tahu sebab saya sedar masa doctor buat semua tuh. Huhu.

Ohh ada lagi penyakit tau. Masa zaman diploma, saya dan kawan-kawan pergi vacation ke Langkawi. Entah macamana, balik je dari Langkawi kena pula food poisoning. Terbaring juga lah kat katil hospital untuk beberapa hari. At that moment, my file has changed to the second volume. Huh, pesakit sangat dah kalau file dah buka yang kedua. Hehe. Masa tuh jugak dah ada allergy to medicine. Sedih sungguh masa tuh sebab terlantar teruk. And masa part 6 diploma I was having a bad back pain yang buat kan saya tak boleh berjalan masa tuh. Admit jugak dalam hospital for 3 days.


Lepas godek-godek PC nih jumpa gambar masa kena food poisoning. Cuda dan Acheng datang melawat masa nih. Ada lah hiburan sikit. Haha. Nampak tak muka yang bengkak tuh? Ye, itu adalah disebabkan saya allergy ubat dan muka bengkak jadi belon panas. T__T


And lastly during my Degree days, masuk jugak hospital untuk 5 hari sebab kena dengue fever. Belum termasuk yang gastric due high stress and other things. So mana lah kata file tuh tak tebal kan? Lepas kira-kira, doctor yang saya ada di hospital ni ada lah lebih kurang 6 orang. Huhu. Banyakkan?

Entry nih ditaip masa tunggu turn Kakak jumpa doctor tadi. Draft dalam handset sebab tak cukup kredit nak terus post.

Zaman sekarang kan canggih. :)

You Might Also Like

0 COMMENTS