Minta maaf

Situasi 1,
kau tengah jalan-jalan dekat mana-mana Mall. Datang minah-rambut-karat-heels-lebar langgar kau, sampai terasa sengal dekat bahu. Tapi, kau yang say sorry cepat-cepat dekat dia takut dia marah. Padahal dia yang gedik-gedik jalan dan langgar kau.

Selalu macam tuh kan? Dekat pasar malam pon.


Situasi 2,
janji dengan kawan-kawan pukul 2.30 pm. Ada gathering katanya dengan classmates lama dalam 5,6 orang. Semua orang da sampai dan tunggu kau je sekarang nih. Kau sampai dekat tempat tuh dalam pukul 3.34 pm. Kawan kau dah agak minum 3 gelas air Fresh Orange tapi kau datang dengan selamba dan terus bagi excuse yang jalan jem. Sikit sorry pon takde.

Well, punctuality is important okay.


Situasi 3,
kau dengan dia dah bergaduh dengan 7 bulan. Salah siapa dah tak tahu nak pastikan. Mungkin dua-dua salah ataupun mungkin harus biarkan je. Satu hari jumpa dia kat somewhere dan tergerak hati kau untuk minta maaf dengan ikhlas. Tapi, dia buat-buat tak nampak kau dan walk away dari tempat kejadian.

Kau duduk kat situ rasa terdiam. Face drop kata orang putih. :)


Anyways,
macamana sebenarnya nak minta maaf? Dalam keadaan apa sebenarnya maaf tuh boleh diterima? Ada sesetengah peraturan ke kalau nak minta maaf? Haih. Dan entah kenapa yang peliknya, perlu ke nak cipta satu suasana semata-mata meminta maaf even keadaan nak meminta maaf tuh da ikhlas pon sebenarnya. Lebih kepada memenuhi permintaan sesetengah pihak.

*terasa matured lak entry nih. haha*

Kata Ayah, dalam dunia ini ada 2 jenis manusia ; satu yang meminta maaf dan satu yang memberi kemaafan. Maafkan dengan ayat yang begitu tersusun atur nih. Biasa lah. Anak cikgu BM, kalau teruk penulisan masa kanak-kanak, tangan kena titik dengan ruler. Sakit weh! Kau jangan minta nak kena macamtuh dengan ayah aku. Dengan ruler steel tau!

Ok back to the story.
Pesan Ayah, "Minta maaf tak pernah jadi satu perbuatan yang hina. Tak pernah dalam Islam kata salah kalau kita yang mulakan meminta maaf even bukan salah kita pon."

Kalau seseorang hulurkan tangan untuk meminta maaf dengan ikhlas, jangan dipersoalkan perbuatan nya sebelum ini. Tak perlu rasanya disekolah kan ataupun dihujahkan apa yang perlu buat ataupun tidak perlu dibuat sebenarnya. Entahlah, bagi saya bila seseorang meminta maaf, sudah dilalui satu phase yang dia da value sendiri salah sendiri tak dan more even apa effect pergaduhan to kepada orang lain.

In my opinion, some people does not really treasure the word forgiveness itself. Certain people are holding too tightly towards their principle, whereas sometimes, they can't even see it cannot be applied to the society.

Some people do not even know and treasure that they have been give a task for being a caliph in this world. Some people do not even care of what others might be feel. Some people are being too self-centered.


Choose which one that you want to be. :)


Love,
f

You Might Also Like

2 COMMENTS