kawan : susah sangat ke nak jaga?

Okay. Entry nih serius sikit.

(Padahal notes German depan mata tak sentuh lagi. Haha)

:)

Anyway;
bagi saya, kawan/sahabat/rakan semua benda yang sama. Tipu lah kalau tak sama. Serius.
Senang sebenarnya kita nak cari kawan. Siapa kata tak senang tuh sungguh dia manusia paling bohong besar dalam dunia.

Saya bagi satu contoh. Kau masuk Universiti. Takde kenal ssesiapa dan kiranya memang start from the scratch la kan? Kawan-kawan? Semua NADAA! :)

Duduk sebelah seorang minah/mamat nih. Tegur dengan dia lepas nih nak kena buat apa and such. Lama-lama tanpa sedar kau da clingy dengan budak tuh. See? Senang je kan nak buat kawan. Takpun contoh kedua. Kau masuk kelas baru, duduk sebelah orang yang tak kenal dan tanpa sedar esok lusa da boleh borak dengan gelak-gelak with that person.

See? Senang je nak cari kawan.

But;
as you go further with the process of friendship banyak lah flaws yang kau akan jumpa. Sungguh. Benda nih tak boleh lari. Mana boleh lari. Semakin kau kenal orang tuh, semakin faham la kau dengan perangai orang tuh.

Susah sebenar nya nak jaga friendship.


A wise person have told me before, "Kadang-kadang kita kenal diri kita melalui orang lain".

True. Sangat.

Saya selalu pegang kata-kata nih. And sometimes I even applied it on someone elses. The process of knowing yourself will never stop. As you go along with your journey, you'll get to know yourself better.

Saya sangat pantang kalau antara kawan-kawan saya bergaduh. Gaduh je takpe. Ini sampai mengungkit to each other. Saya sangat marah bila someone ungkit things yang mereka buat to each other. Rasa macam tak best dan benda tuh da macam tak ikhlas.

*sigh*

Later this night, I was involved with an argument between the good friends of mine. Saya da plan da. After saya test hari nih, memang nak jumpa dengan dieorang. It is unfair kalau saya dengar satu side je punya explanation.

So, I called both of them and told them to spill put whatever yang dieorang tak puas hati to each other. Sorang cakap macam nih, sorang cakap macam tuh. Mula-mula marah jugak kat dieorang bila masing-masing da ungkit mengungkit. Sampai saya tertinggi suara jugak la. But, after da hearing both of them out, saya noticed that this is about masing-masing offended with each other.

Sedih bila tengok kawan-kawan gaduh macam tuh. Ungkit mengungkit. Rasa tak best kan? I have known both of them for about 2 years ever since saya masuk Shah Alam. They both sangat baik and I know mereka sangat care to each other. So why should bother a small matter kan?

And the important thing is,
why should being mean to each other?
why should stop from taking care to each other?
why should being such an egoistic person to ask for forgiveness?
sangat sedih keadaan tuh.

In friendship, it is enough kalau we respect what or friends want, their feelings and also the beloved ones. If you hold on with these things, it should be okay. Jangan la sebab benda kecil, yang sorang marah sampai said unwanted things. Sangat pathetic.

Kawan-kawan;
sementara masing-masing ada kat sisi masing-masing, appreciate la mereka. Jangan nanti satu hari, masa korang tengah gaduh-gaduh, tiba-tiba ada orang call cakap kawan korang meninggal. Ha, masa tuh jangan putih mata menyesal.

Why should fight for stupid things kan? Pasal air je pun. Haih.

I'm losing a friend. And I keep on telling myself I wouldn't lose another one.
And suddenly I realized it is already 2 years since it's happening.

*Sigh*



Love your friends.


With love,
f

You Might Also Like

1 COMMENTS