zaman kanak-kanak

Saya tengah chat dengan Pakcik Kery tadi. Dengar lah luahan perasaan dia yang tak dapat makan ayam kat kenduri belah Abang Hanis kat Kelana Jaya. Alih-alih tengah borak-borak dengar lak dia keluar lak pasal stall-light. Entah betul ke tak eh spelling die? HEHE.


Anyway, teringat la pulak masa zaman sekolah kan. Selalu main stall-light nih. Huh, orang yang paling suke dan gemar buat benda nih Lea la. Benda nih sebenarnya macam kita jentik kepala orang jugak la. Specifically nya kat dahi korang. Tapi jentik yang tahap gila babi nya sakit. Kalau kena kat kepala kau, memang bengong kejap seminggu. Tahap otak korang stop function la. Nak-nak jari orang tuh panjang and runcing kan. Wahh, memang berpinar la. Haha.

Biasanya stall-light nih dikenakan kalau kita main apa-apa la kan. And bila orang tuh salah jawab soalan kita, amek kau. PAAAPP! Memang terbaik kena kat dahi. Dapat lak jendol dahi tuh. Haha. Memang terbaik la. Selalunya saya dengan Lea akan ugut la, "Okay. Kau salah jawab aku stall-light 3 kali. Tau?". Memang dasar kejam nya zaman sekolah saya. Hehe.

Takpun permainan yang selalu main adalah lawan pemadam. Ada tak korang pernah main? Nih biasanya permainan yang tengok sapa paling hebat la lawan pemadam nih. Siap kumpul berkotak-kotak. Konon-konon ada la pemadam paling hebat dan biasanya orang putih panggil 'Lucky Eraser'. Haha. Selalunya guna pemadam yang sekerat hijau kat atas tuh, yang bawah tuh putih. Takpun guna pemadam ada gambar bendera negara-negara. :D

Permainan paling klasik sekali adalah main cop tiang. HAHAHA. Sumpah permainan paling penat sebab memerlukan tenaga yang banyak. Sampai basah-basah ketiak kalau main game nih. Sape yang tak dapat tiang, kira keluar. Hehe. Main nih biasa ada partner la gak. Huh, game nih sampai ke sekolah menengah kiteorang main tau. Balik prep memang tahap yang da masam da. Baju pon saya da masuk dalam bakul sebab hujung minggu Ayah saya datang amek baju sebab Mak nak basuhkan. HAHA.

Ohh, lagi satu. Zaman sekolah dulu kalau tak puas hati dengan kawan perempuan mesti tahap tarik-tarik tudung. Pastuh nak menangis konon-konon budak laki nampak rambut bagai. Wahh kau. Bukan main malu lagi dulu budak laki nampak rambut semua kan? Kenapa sekarang tak kisah? Haha. Kan ke bagus perangai tuh sampai sekarang. Isk, isk Farah.

Zaman sekolah dulu pernah tak main game yang start satu huruf. Then, korang kena bagi nama, nama tempat, buah, benda yang start dengan huruf tuh. Let say la korang pick huruf F kan. Then kau cakap la nama : Farah, nama tempat : Florida, buah : Fruit, benda : Fan. Ha, something like that la. Hehe. Kiteorang selalu main benda nih. Bodoh-bodoh je rasanya. Tapi bagus jugak, at least zaman kanak-kanak memang knowledgeable la dari sekarang kan? Hehe.

Masa sekolah menengah, bila masa assembly kiteorang kutip batu kecil dan baling-baling kat orang. Dapat baling kat pengawas memang rasa BINGO la. Haha. Permainan nih biase nya main dengan budak kelas bersebelahan la. Elehhh Rose tak join sangat. Dia kan budak kelas Alpha. Konon-konon kelas pandai duduk jauh. Tak join kiteorang la tuh. Tapi sekarang kau geng sape? Sape? ;p

Ohhh kiteorang ade main Woosh gak. Nanti nak main la benda nih. Macam permainan fire-fire orang gak la. Sape yang lambat Woosh dia kalah. Hehe. Benda nih kalau main memang boleh terkencing kau gelak sebab semua nak menang je. Macam-macam gaya woosh ade. Ha, lepas tuh main game yang lawan thumb tuh. Haha. Game nih pon main masa assembly or bosan dalam kelas. Sampai sekarang tau saya main game nih. Dengan Lea, Cuda. Kadang-kadang dengan Kamal sekali boleh jadi mangsa main game nih. :P

Best la zaman kanak-kanak. Semua permainan boleh jadi spontan je. Macam kreatif je kan sorang sorang boleh create macam-macam game.

Ohh da pukul 1.27 am. Nak start kelas balik esok bukan main malas lagi saya nih. Perut saya sungguh lapar sekarang. :((


Have a nice day everybody!


With love,
f

You Might Also Like

1 COMMENTS