i'm paranoid

I'm noticed that I am paranoid. Well, from Wikipedia yang saya searched sekejap tadi, it is said that paranoia is a thought process heavily influenced by anxiety or fear. So, saya rasa mungkin ada sedikit benda-benda ini kat saya lah.

1. Perasaan takut kipas siling akan jatuh di kepala.

Situasi : Kadang-kadang, bila saya duduk bawah kipas siling, tak kisah la masa nak tengok TV ataupun tidur, saya akan sentiasa risau kan kalau masa saya tidur atau tak perasan bila tengok TV, kipas tuh akan jatuh dan memutuskan kepala saya.

Perasaan nih kadang-kadang buatkan saya asek je pandang kipas tuh untuk satu-satu masa. Konon-konon nak check la kipas tuh berfungsi baik. Sebab tuh la saya tak suka tidur kat hall rumah saya. Takut konon-konon kipas tuh hempap saya. :D

2. Perasaan takut untuk masuk 7-Eleven.

Situasi : 7-Eleven adalah satu tempat yang saya kurang gemar sebenarnya. Tapi kalau da tengah-tengah malam nak cari barang, memang last choice akan menuju ke 7-Eleven la kan?

Saya selalu fikir, bila macamana kalau saya masuk je 7-Eleven tuh and at the same time ada rompakan berlaku. Siap tunjuk pistol bagai. Saya selalu fikir apa yang saya nak buat, and benda-benda nih buatkan saya memang akan bergerak pantas dalam 7-Eleven tuh untuk beli barang. Takut la kan kalau tak sempat nak keluar from 7-Eleven tuh dan tak pasal-pasal mati kena tembak. HUHU.

3. Risau kalau aktiviti makan mendatangkan mudarat.

Situasi : HAHA. Sebelum saya nyatakan situasi, point ni patut letak yang first sekali. Sejak da dekat 6 hari raya nih, nafsu makan saya bukan calang-calang lah. Asek maaaaaaaaaaaaakan je. Memang sahih da nih berat badan da naik semula. Saya je buat-buat pejam mata konon-konon everything masih normal.

Kegemukan membuatkan saya jadi paranoid. (Tapiii macam la sekarang kau kuruskan, Farah Aliaa??) Tapi sumpah lah taknak balik kepada zaman saya di sekolah dulu. Hey, masa sekolah berat saya pernah cecah 65 kg tau! Dengan ketinggian yang tak seberapa nih, saya rasa agak jadi belon la dulu. So, taknak la keadaan lama menghantui saya balik. HEHE. :)

4. Takut kalau tak sempat nak berubah.

Situasi : Saya sangat takut bila mana adanya kejadian binasa alam secara semula jadi nih. Alhamdulillah setakat nih jauhhhh lagi dari Malaysia. Saya selalu fikir, as in SANGAT SELALU, what if sesuatu jadi kepada saya and saya tak sempat untuk berubah kepada lebih baik? Macamana kan?

Macamana kalau saya ada buat salah dengan sesama manusia tapi saya tak sempat mintak maaf? Anyway, rasanya sekarang ini semua orang yang saya rasa saya ada buat salah tuh, saya da pon mintak maaf. Andd kalau ada pon yang saya tak mintak maaf, mungkin sebab saya rasa saya tak bersalah. HAHA. :)

5. Risau kalau mata kiri kerdip-kerdip

Situasi : Tengah duduk tiba-tiba mata kiri kerdip banyak kali. Haish saya memang da start risau. Saya bukan lah nak percaya apa, tapi SETIAP kali mata kiri saya kerdip tak henti, mesti saya akan menangis of something.

So, setiap kali mata kiri gerak-gerak saya akan bagitau orang lain. Sebab saya punya risau kadang-kadang affect diri saya sampai saya fikir bukan-bukan. Konon-konon bila da bagitahu orang, benda yang akan buat saya menangis tak happen la. Tapi selama yang saya alami nih, tak pernah pon tak jadi. MESTI jadi nya. Anddd it is not a good thing kalau mata kiri gerak-gerak. Mangsa yang saya selalu cerita kerisauan saya ialah Din dan Lea. HEHE. :)



Ehh, malas lak nak bukak kelemahan diri sendiri. HAHA. (Sebenarnya takde idea)

Hari nih banyak bermain bersama anak-anak. Indahnya dunia melayan Danish. Ohhh, it supposed anak je la kan? :D

Mood raya da makin kurang sebab keadaan FYP semakin melambai. Damn. Sungguh tanak buat. :P




Ohh before habis. Saya ada quote from buku Secret-The Power. It is an awesome book and I suggest all of you sila lah beli buku tuh.

It's not about the other person :

You can tell in your current relationship what you've been giving. If your current relationship is great, it means you are giving more love and gratitude rathen than negativity. If a current relationship is difficult or challenging, it means you are inadvertently giving more negativity than love.

...Whatever you give you receive, so it's not about the other person at all; it's all about you. it's all about what you are giving and what you are feeling.



:)




With love,
f

You Might Also Like

7 COMMENTS