Shopping-whore


Nampak tak beg kat atas tuh? Waa! Tuh dosa sy yang terbaru. Sudahnya sy terpaksa menahan perut untuk makan selepas membeli beg nih.

Kenapa perempuan suka shopping ek?

Sy pon confuse mane genetic sy ikut. Hehe. Obviously macam dari both of my parents. ;)

Mak sy sukakan handbag mahupun kasut. And Ayah sy if nak beli barang, he'll look into the quality of that stuff. Brand and so on. Alasan Ayah sy "Boleh guna barang2 tuh lama2."

Sy ada satu masalah yang sukakan shopping. Sy sangat thrill dalam activity shopping nih. Rase macam adrenaline rush up and terus buatkan sy nak membeli belah dengan hebatnya. And tahniah diucapkan kepada sy, bahawa tabiat tuh makin lama makin kurang la COMPARE to before this.

Sekarang nih, kalau sy membeli barang, sy akan fikirkan barang2 tuh sy da ade ke tak. And of cos la MOST of the stuff, ataupun lebih specific SEMUA BARANG sy da ade kan. And there is no reason untuk sy pergi bershopping bagai.

TETAPI;
cuba korang bayangkan la.

Korang tengah jalan2 kat shopping complex tanpa niat membeli ape2.

Sekali masuk la kat CK : harga jeans yang display tuh murah gile lepas 70% discount. Korang mesti da rase gigil je nak beli kan?

Masuk pulak Charles & Keith : jumpa la gladiator yang smart sungguh kalau digayakan kat kaki korang. Jalan depan sket, nampak handbag yang caaaantik sangat. Mustahil la rasa nya untuk resist kan?

Singgah pulak kat MNG : ade sales jeans and shirt yang murah2 and lawa. Rasa kalau tak beli macam rugi je. Tangan tuh mcm gatal je nak bayar kan?

Tuh semua contoh je la. Jarang pon sy buat macam tuh. *yeke? hehehe*

Well;
sy rasa sy da boleh control da myself from beli any kind of tshirt/dress/shirt/jeans dalam masa tak lama nih. Maybe sebab after sy da muhasabah diri sy, sy rasa tak penting pun sy nak beli ape2 lagi even sy suka terhadap baju2 tuh sume.

Kadang2 sy rasa, baju yang sy beli, ade je antara nye dalam almari tuh mcm tak pakai2 je lagi. If ade pun, ade la sekali dua je. So, untuk beli baju2 lagi rasa nya da tak perlu la kot.

TAPI;
asal nampak beg atau kasut yang caaaaaantik je sy da jadi gelabah da. Nak2 masa tuh tengah sale and sy fikir2 mcm worth it je beli. And tambah lagi, bila asek terbayang je beg yang cantik tuh, sampai tak tido malam sy dibuatnya, makanya sy rasa x boleh sy nak menolak desire sy to own d handbag or kasut. Macam la kes beg kat gamba atas tuh. ;)

Sudahnya, bila sy da start shopping benda2 tak perlu, bahana yang diterima adalah komen2 dari rakan2 la :

"beg yang sebakul tuh pun tak pakai2. da tambah beg baru?"
"bukan ko da banyak beg ke? ko nak beli beg ape lagi?"

Bila sy rasa menyesal, datang la komen :

"sekarang nyesal. pasni buat lagi. pastuh nyesal smule."

--------------------

Tapi hari nih sebenarnya sy shopping lagi. Wah! Keluar dengan family kan. Banyak je la sy singgah kan barang2 sy kat kaunter. :)

Masuk Body Shop sebab Mak sy nak cari compact powder ngan facial wash. Kakak sy letak sekali shower foam die, sy rembat satu perfume. Bape banyak da perfume aku. Huhu.

Dalam JJ, Mak sy tanya nak cari baju2 or seluar untuk praktikal ke tak. Huish, terkejut tetapi percaye lah. Mak sy offer! Haha. ;p Tapi mood nak shopping memang low arinih. Sebabnya? Sy mengantuk. Last2 sy cakap nanti sy beli sendiri je sebab tengah takde mood.

Macam tersenyum riang je Mak sy dengar sy cakap macam tuh. :)

Amik Ayah kat Service Centre sebab hantar kereta nya servis. So, topic duit memang sensitif buat sementara waktu. Hehe.

Balik rumah, Kak Long da balik dari bawak Queen jumpa specialist. Entah kenapa kat muka die naik rashes and tak hilang2. Doctor cakap if tak kurang jugak kena jumpa skin specialist next week. Haih, muka je cantik. Haha.

Ok. Nak rest jap.

Take care.

With love,
F

You Might Also Like

6 COMMENTS