Hidup sy di rumah

Dalam tak sampai 24 hours sy sampai rumah, kebiasaan nya argue dengan Ayah sy adalah perkara biasa. ;)

Macam dalam previous post sy, hari nih sy pergi ke klinik la kan. Da settle semua benda, sy pergi tolong Cuda untuk dapatkan sign and cop semua untuk proses PTPTN die. And of cos, sy harus melibatkan Ayah sy la kan. Hehe. ;)

After Zohor, sy ajak Mak sy untuk pergi Dr. Subra's Clinic untuk beli facial wash. Da agak2 da habis da facial wash sy tuh. Agak2 lagi 1 Jumaat confirm la habis kan. So, da selesai kerja membeli facial wash tuh, Mak sy ajak pergi Econsave Sungai Udang untuk beli barang2 dapur lak. Sebagai anak yang patuh, sy pergi la kan. Even sebenarnya motif nak mintak beli barang2 sy dan rumah sewa sy sekali. Hehehe. :)

Malam nih pulak, sy deal dengan Mak sy. Mak sy masak satu lauk, sy masak 1 lauk. After da siap masak2 semua, sy naik atas sambung Facebook dengan kawan sy balik. Lepas gian da lame tak surf internet. Haha. ;)

Masa kat meja makan :

Ayah : Nih air suam masak ape nih?
Me : Uik, nape lak?
Ayah : Ko tak letak garam ke ape? Takde rasa ape2 pon nih.
Me : Aah la! Tapi adik rasa ok je kot. Makan je la.
Ayah : Ko rase sket aku tengok. Sesi merasa pun berlangsung la. Sumpah tak sedap takde garam.
Me : Sambil tersengih2. Yela2. Adik pergi masak balik. ;p

Malu gak masa tuh. Haha. Tapi of cos la control macho je kat depan Ayah sy kan. Mak lak tanya sy selalu kat rumah sewa sapa masak. Bila sy jawab sy yang masak, Ayah terus tanya,

"Ko masak letak garam tak?"

Sy pun argue la dengan Ayah sy pasal garam tuh. Antara nye :

Me : Ha, patut letak garam banyak2 tadi bagi Ayah rase garam kaw2 nye.
Ayah : Nak aku mati la tuh letak garam banyak2. Bunuh la aku nih.
Me : Ehhhhh. Mane lak nak Ayah mati. Tak baik tau cakap camtuh. Kecik ati Adik dengar. Sape nak bagi duit belanja nanti? Hahaha.
Ayah : GRRRR!

Grrr. Panas btol. Hahaha. ;) Harus la ade sesi membalas kan? Haha.

Petang tadi Mak call Bang Ngah. Rupanya dieorang 3 beranak kena denggi kat Bintulu sana. Abg sy tuh kalau sakit mesti la mengade2. Anak laki sorang. Sabar je la sape jadi isteri die. Nasib Kak Zai orang yang sungguh bersabar. Hehe. ;) Memang asek ngadu je la kat Mak sy. Pastuh tension sebab hospital kat sana tah ape2. Nak pergi private hospital, doctor yang entertain tuh, macam sengal alang. Lagi la abang sy tuh hangin.

Mak sy jadi macam furious sungguh bila dengar Danish kena denggi and stop from nak susu and makan bubur semua. Nasib la Mak sy nak datang sana next week. Haih. If tak, tak tau la macamane dieorang 3 beranak tuh.

Arinih tah kenapa tah, masa sy tengah duduk2 depan internet nih, teringat nak bagi suprise untuk Kamal. Sebenarnya dari hari tuh sy da cadang nak bagi suprise kat die. Tapi, since sy macam busy lately, so tak jadi la kan nak bagi. :)

Hari tuh sy dabbagi suprise untuk Imi dengan Cuda. So, kali nih rasa2 nya nak bagi Kamal lak. :) Yeah! Anda lah yang bertuah pada hari ini. ;p

The whole day sy prepare barang2 untuk siapkan suprise tuh. Bila da siap benda nya malam nih, sy tengok tak cantik lak. Adeh. Macam buruk lak. Rasa2 macam taknak bagi. Tapi bila da mention kan tadi, tak kisah la nak bagi kat die. Lantak la buruk ke tak. Haha.

Tapi....again;

Bila pandang benda yang sy da buat nih, rasa nak menangis sebab buruk. Huwaa! Sungguh tak satisfied. Nak buat baru sy da malas. Next time nye suprise la sy buat2 elok2.

Nak tengok ape sy buat? Tak lehhhh. Nanti da tak suprise la. ;)

*pe nak cakap lagi ek?*

Petang tadi Mak call Kak Long. Kesian gila kat Queen kena duduk rumah babysitter hari Sabtu sebab Mama die ade test hari nih. Da la the whole weekdays duduk rumah kakak tuh, weekend pun kena duduk sana. Nasib la Queen tough. Hehe. ;)

Campak kat badan die da kurang da Kak Long cakap. Just kat belakang je keluar lagi sket. And doctor kata nanti die ok la tuh kot.

Kak LOng cerita budak kecik tuh skang da banyak benda da die pandai cakap. Sekarang nih, asal nampak langit je, tunjuk kat atas sambil cakap "Bird". Even haram sekor burung pon aku tak nampak. Haha. Bila nampak kucing kat mane2, die tunjuk kat kucing sambil cakap "Cooot!". Sebutan sebagai Kot ye tuan2 dan puan2.

Waktu birthday party arituh sy saje je bagi buku2 and mainan yang die boleh learn and play. Biar bagi pandai sket budak kecik tuh. Bila pergi usha barang2 tuh, kiteorang (sy, Lea, Cuda, Avec) pergi Jusco Sunway Pyramid. Sy jalan2 sorang2 kat Jusco Bukit Raja arituh, satu benda pun tak menarik di hati. Huhu.

Masa kiteorang cari2 birthday present tuh, sy da siap pesan kat sorang2 budak nih. Kalau duit tak cukup lagi, jangan gatal2 nak kawen. Mainan baby bukan maen mahal lagi. Adoi. Sampai beratus-ratus. Avec ngan Cuda da nak maki2 da nape mahal sangat hadiah baby nih. Haha.

Memula sy nak amek satu Learning Home from Fisher Price. Tapi harga die bukan main mahal lagi. Huhu. Mak sy lak bagi budget dalam RM120 je macam tuh. Yela kan. Atuk ngan We Queen nih still ade 2 orang lagi anak nak kena sekolahkan. Bukan la orang kaya nak beli mahal2. Tapi, serius kalau Mak sy bagi green light, sy da pantas je nak beli Learning Home nih. Menarik! I loike! ;)

Last2, after da bincang dengan ahli mesyuarat sy, sy decide nak beli yang 3 in 1 nye mainan from Fisher Price gak. Huhu. Rase mule2 nak belikan mini pool set. Harga pon baru dalam RM90++ je. Tapi, harus la sy yang main benda tuh kan. ;p

Tapi memang la barang2 budak kecik nih mahal. Sungguh rasa tak adil. Pakai nye bukan lama pun. Ade la dalam setahun, dua je kan. Nak2 baju2 dieorang. Lagi la mahal. Mule2 nak belikan Crocs, dibantah oleh ahli mesyuarat sy. Sebabnya? Ade la dalam 6 bulan je die leh pakai Crocs tuh nanti. Crocs tuh pun cost kan beratus ringgit. Harus la sy beli Crocs untuk diri sendiri kan kalau macam tuh gaya nya. ;)

Ehhh. Macam banyak cakap lak sy sekarang. Hari nih perut sy da tak cramping lagi, just ade pedih2 lagi la. Sy shud try untuk makan dengan betul kot from now on.

Have a nice day everybody!

With love,
F

You Might Also Like

8 COMMENTS