Roti Bakar & Puasa

Sepatutnya pagi tadi sy puasa.
Memang da gembar gembur kan kat 1 rumah da jangan ajak sy makan sebab sy nak puasa.
Tah macamane tah, turun bawah (after bangun tridur pagi tuh) nampak roti atas meja makan.
Sy bukak fridge keluarkan la planta dengan kaya.
Bajet nak buat roti bakar la.

Then, sy biar kan la atas meja benda2 tuh. After that sy pergi la mandi, kemas2 rumah and sidai baju. (Waktu nih da dalam pukul 1 ptg. Mesti kagum kan waktu sy kemas rumah sangat lama. Haha) Around 1.30 pm tuh sy start la buat roti bakar. Haha. Mmg irresistable bile ada kelengkapan nak buat roti bakar. :D Sedap2 makan tuh, Ayah turun dari atas.

Ayah : Ko da sembahyang Zohor blom?
Me : Blom. Nak breakfast jap. Jap lagi Adik sembahyang. Sambil menikmati roti bakar ku.
Ayah : Eh, bukan ko kata nak puasa ke arinih?
Me : Tercampak roti tuh atas meja. Exaggerate cerita x? haha. Alaaa! Lupe laaaa!
Ayah : Konon je ko tuh. Sudah la. Malas layan ko.

Hehe. Serius sy lupa sy puasa waktu tuh. Haha. Yelah, Im not a kind of person yang amek breakfast. Bila sy kat rumah, lunch pon kadang2 pukul 5pm and then malam terus x makan. If Mak sy masak best, sy makan la. If x, memang x makan. So, sy terlupa la sy nih tengah puasa sebenarnya hari nih. Hehe. :)

Tiba2 teringat waktu praktikal kat Ampang arituh.

Sy memang x suke ok office tuh. Paling x suke. Sy sikit pon xleh nak berdiet2. Haha. Kakak2 and abang kat ofis tuh semua nya kejam2 ajak sy makan all the time. Haha. Serius nih. If sy x makan lunch, siap BELANJE sy lagi untuk lunch. Sy paling baik dengan Kak Rin (Manager's secretary of ST Dot. Com) and Kak Nita (someone yang banyak supervise sy waktu tu). Oh ya! Another thing all the bosses sangat baik. For example Puan Afizah yang memang belanja sy baaaaaaaaanyak sangat lunch kat sana. Sekali lunch dengan Puan Afizah mau nye exceed RM200++. Plus, Puan Afizah dengan Mr. Richard (Our GM) la yang celebrate birthday sy kat Bora Ombak. Hehe. ;)

Sy kire macam kanak2 yang sangat comel la kat ofis tuh. Wakakaka! Everybody, u can puke now! ;p

Oh, berbalik kepada cerita roti bakar sy. :)

Every morning, Kak Nita akan belanja sy breakfast and it is crucial for me to notice her whenever i was fasting that day. So, if sy rasa esok tuh sy nak puasa, sy akan bagitau dia so that takdela membazir kan makanan2 tuh. Even sy tau abang2 yang buat survey tuh akan abiskan segala makanan kiteorang kat belakang tuh. Hahaha! :P

Since sy gerak from Shah Alam as early as 7am everyday, sy akan sampai ofis around 8.30am macam tuh la. And the working hours akan start 9am. Biasanya yang da ada kat ofis adalah team yang nak turun site and yang akan buat survey. Department sy jadi tumpuan mereka sebab kat corok belakang tuh kire macam pantry kiteorang and baaaaanyak makanan. Serius punya banyak. Tu pon sebab Kak Rin cakap nak suap mulut2 yang nak makan banyak. Refer to team yang nak turun site. Hehe. ;p

Stok yang paling ada is Roti Gardenia. So, mmg everyday ada je orang akan buat roti bakar. Since sy nih BIG FAN OF ROTI BAKAR, sy mmg xleh tahan bila terbau roti tuh. Rasa nak hempuk je mereka2 yang buat roti tuh. Hey, awak tuh intern je. ;p

Abg Hasni : Farah, x breakfast?
Me : Oh, takpe2. Farah puasa hari nih.
Abg Hasni : Alaa, xyah puasa. Nak roti?
Me : Org kata x payah la. Farah puasa nih. Sambil ketap bibir je tengok roti tuh. Damn.

X lama lepas tuh datang lak roti depan sy.

Me : Eh abang nih! Farah kata x payah la!! Orang NAK puasa! Sambil amek roti and nyum2. Sekali Kak Nita datang...

Kak Nita : Bukan Farah cakap nak puasa ke?
Me : Die!!! Sambil tangan kiri tuding jari kat Abg Hasni and tangan kanan makan. Haha.

Dan situasi tuh berlarutan la sampai sy nak abis praktikal. Huwaaa.
Ada la dalam 5 kali sy batal puasa sebab makhluk2 nih sume. Senang je nak suruh sy makan. Dieorang buat roti bakar yang harum wangi, and offer sy, "Farah, nak?". Damn. Sy paling x suke situasi tuh. Haha.

Yang paling tak tahan Kak Rin la.

Kak Rin : Farah, lunch kita pergi Pavi jom. Tengok apa2. When she said 'tengok2', she meant SHOPPING. Hehe. ;)
Me : Farah ok je.

The best part bila teman Kak Rin nih shopping, she will treat you whatever you want. And for me, im referring to FOOD! Hehe. That day sy puasa. So, after teman Kak Rin, sy semangat je lagi nak puasa. Tapi bila Kak Rin offer "Nak makan ape?", sy terus lemah. Haha. Sy terus "Eh, suka ati Kak Rin la. Farah ikut je". Haha. Tuh ayat yang lain nye macam nak cakap "Farah nak...... nih boleh?". ;)

Eh, Farah Aliaa. Bukan ko puasa ke tadi? Time2 tuh semua da tak ingat da. Haha. :D

Memang la orang ofis tuh. Selalu macam tuh. Even, siap belanja pizza lagi bila sy kata nak diet and xnak makan. Whadda! Huwaaa! Normally, i will cry and eat at the same time. Hehe. :)

And of cos after that bila sy cakap kat Kak Nita and Kak Rin sy nak puasa, dieorang akan cakap, "Eleh, blaa la ko."
Sy terseksa.
Nih semua gara2 roti bakar. :D

So......

Hari nih (8 Disember 2009) sy nak puasa.

JANGAN AJAK SY MAKAN!

And 1 more thing!

DON'T SHOW ME THE TOASTED BREAD! I'LL KILL YOU!

;)




p/s : yuyu, jangan call aku cakap nenek ko masak sedap2 eh. sepak laju2 nnt! ;p

With love,
farah

You Might Also Like

5 COMMENTS